Info för näringslivet

Arvika kommun följer läget hos företagen och arbetsmarknaden lokalt och ser att delar av näringslivet mår relativt bra, medan andra delar utmanas i dessa tider - och det kan bli ännu tuffare månaderna framöver. Näringslivet och föreningslivet utmanas och vi ser många exempel på kreativa lösningar för att möta kunder och medlemmar, samtidigt som det visas respekt för de råd som finns för att begränsa smittspridningen av Corona.

Lokalt lotsar vi företagen rätt i stödsystemen och lyssnar av behoven. Vi vill gärna ha en nära dialog med företag och föreningar och mycket av dialogen kommer ske digitalt en tid framöver. Hör gärna av er så hjälper vi er vidare. Du hittar kontaktuppgifter till Näringslivslotsen på webbplatsen.

Stödåtgärder för lokala näringslivet

Med anledning av coronaviruset kan Arvika kommun erbjuda möjliga stödåtgärder för det lokala näringslivet, som:

  • Möjlighet att få anstånd med betalning eller uppdelning av betalning av fakturor utställda av Arvika kommun. Detta är ingen generell åtgärd, varje enskilt fall kommer att bedömas, så ta alltid kontakt med oss om du inte kan betala en faktura. Använd e-postadress deb.arvikakommun@arvika.se.

  • Myndighetsutövning, som exempelvis bygglov eller tillstånd inom miljöområdet, genomförs med stor förståelse för den mycket ansträngda situation många företag befinner sig i och för att minimera riskspridning till riskgrupper. Myndighetsutövningen planeras utifrån rådande omständigheter. Kostnaden för myndighetsutövningen faller inom ramen för den typ av kostnader där kommunen kan bevilja anstånd. Använd e-postadress deb.arvikakommun@arvika.se.

  • Arvika kommun har möjlighet att tidigarelägga betalning av leverantörsfakturor. Alla leverantörsfakturor kommer att hanteras skyndsamt. Någon ansökan behöver inte göras.

  • Om ditt företag är hyresgäst hos Arvika Fastighets AB och har frågor kring ekonomi och fakturor, ta kontakt via e-postadress afab.ekonomi@arvika.se.

  • Arvika-Eda Nyföretagarcentrum erbjuder rådgivning till alla företagare med anledning av den uppkomna situationen. Kontakt: arvika@nyforetagarcentrum.se.


Verksamt Värmlands företagsjour

För företag som hamnat i akut kris finns stöd och hjälp att få. Ring jourtelefonen 010-831 90 50 för att prata med rådgivare som svarar på dina frågor, informerar om nationella och regionala stödåtgärder och guidar dig rätt.
Öppettider: mån-tors 10.00-12.00.


Länkar med med information

Här finns länkar där du som företagare i Arvika kommun kan hitta viktig information.

(Uppdaterat 2020-05-07) Riksgäldskontoretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om Företagsakuten – garantiprogram för företag.

(Uppdaterat 2020-10-08) Region Värmlandslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster information till företagare. Omställningscheckar för småföretagarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster går att söka.

På Verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samlar myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information om det nya coronaviruset som är viktig för dig som företagare att känna till.

(Uppdaterat 2020-05-08) Verksamt Värmlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samlar information, stöd och åtgärder liksom utbildningsmöjligheter på regional och lokal nivå för dig som företagare.

Tillväxtverkets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om vad som gäller för korttidspermittering. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaderna.

Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna Corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter.

Organisationen Företagarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har samlat artiklar som berör coronapandemin och hur den påverkar svenska småföretagare.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har tagit fram information och underlag till arrangörer av evenemang. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att Covid-19 sprids.

Information från Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om anstånd med skattebetalning.

Information från Försäkringskassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om reglerna för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab.

Information från Regeringenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om bland annat stöd till företag.

Information om UD:slänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster arbete med anledning av coronaviruset.

Information från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om regler för restauranger och krogar.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-07-07