Behöver du hjälp och stöd?

Handla mat

Äldre personer uppmanas att inte själva gå och handla, för att inte riskera att drabbas av coronavirus. Det finns också personer som befinner sig i frivillig hemkarantän, till exempel på grund av sjukdomssymtom. Det finns olika möjligheter att få hjälp:

Varuhemhandling

Arvika kommun har avtal med lanthandlare som ombesörjer hemsändning av dagligvaror.

Hemsändningen är till för konsumenter i gles- och landsbygd som har svårt att själva ta sig till butiken för att handla. Hemsändning avser hushåll i bostad där man bor året runt. Varorna levereras av lanthandlare eller Posten. Om du som bor på landsbygden har behov av att få varor hemsända – kontakta din närmaste lanthandlare.

Lanthandlare som idag erbjuder hemsändning är:
Coop Vikene, Brunskog, tfn 0570-520 13
Ica Nära, Edane, tfn 0570-505 35
Ica Nära, Glava, tfn 0570-400 01
Ica Nära Thybergs, Gunnarskog, tfn 0570-320 43
Lundby Livs, Mangskog, tfn 0570-912 12

Hemkörning av dagligvaror

De större matbutikerna i kommunen erbjuder i nuläget också hemkörning av dagligvaror.

Stora COOP Palmviken erbjuder beställning via näthandel, coop.se. Betalning kan ske med Klarna faktura eller bankkort. Efter beställning kan varorna hämtas vid butik eller via hemkörning.

ICA Kvantum Palmviken erbjuder beställning via näthandel. Det krävs att du har tillgång till deras onlinebutik och har mobilt Bank-ID. Efter beställning kan du hämta dina varor vid butiken eller få varorna hemkörda via Arvika-Eda Taxitransporter som transporterar i hela kommunen. Transporterna utförs i mån av tid och är kostnadsfria. För hemtransport, ring 0570-389 27.

ICA Kvantum Palmviken har även etablerat samarbete med Röda Korset för kunder som inte ska lämna hemmet. Du kontaktar Röda korset, Siw Niva, på telefonnummer 073-786 96 60. Röda korset kan hjälpa dig att handla och att köra hem varorna.

Särskilda butiksöppettider för riskgrupper

Glava Ica Nära har öppet kl 8-9 varje dag för personer i riskgrupp.
Lidl i Arvika håller extra öppet för riskgrupper 7.00-8.00 varje onsdag och lördag.

Varuhemhandling som bistånd

För personer som bor i tätorten och har hemtjänst finns möjlighet att ansöka om insatsen varuhemhandling via biståndshandläggare, vilket innebär hjälp att beställa varor via Coop Palmviken eller ICA. Samhall plockar då ihop varorna mot en plockavgift och Midcam levererar varorna hem till kunden. Insatsen beviljas under förutsättning att det inte kan lösas på annat sätt. Du betalar för utförd insats och en så kallad plockavgift. 

Frivilliga resursgruppen (FRG)

FRG (Frivillig Resurs Grupp) har haft kommunens uppdrag att samordna frivilliginsatser. Detta uppdrag avvecklas successivt från 1 maj 2021.

Stöd om du är orolig

Coronaviruset påverkar oss alla – på olika sätt. Situationen i samhället gör att många människor kan känna sig oroliga, ensamma eller rädda. Barn och vuxna som redan har det kämpigt kan vara extra utsatta. Många studerar och arbetar hemifrån, vilket gör att risken för våld och utsatthet i hemmet ökar liksom risken för missbruk och psykisk ohälsa.

För dig som känner att du behöver hjälp eller någon att prata med finns flera hjälplinjer och organisationer som du kan kontakta:

  • Röda Korsets stödtelefon under Coronakrisen - 0771-900 800 - är öppen måndag till fredag kl.12.00-16.00.
  • Elever som känner sig oroliga kan vända sig till elevhälsan på sin skola. Länkar till annan hjälp för barn och ungdomar finns på webbplatsen.
  • På webbplatsen finns många länkar och telefonnummer till olika typer av jourer och stödlinjer.
  • Om du behöver prata om våld och hot i familjen eller i din relation, problem med alkohol, droger eller spel, kan du kontakta Socialtjänsten i Arvika kommun, exempelvis via kommunens växel, tfn 0570-816 00 vx.
  • Webbplatsen Uppdrag Psykisk hälsa har informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om hur du kan ta hand om din och andras psykiska hälsa - var du kan få stöd och hjälp i kristid, som barn, ungdom, vuxen eller äldre. Även länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster innehåller information för dig som är orolig.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-04-29