Coronavirus, covid-19

You can find information about the Corona virus in different languages on a separate web page on our site.


Arvika kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

På undersidorna hittar du

Rekommendationer och pandemilag

Den 29 september upphörde de flesta av Folkhälsomyndighetens pandemiriktlinjer att gälla, en del kvarstod för ovaccinerade. 22 november kom nya restriktioner på grund av smittläget.

Mer information om vad som gäller från 22 november finns på Folkhälsomyndighetens webbplats Öppnas i nytt fönster., liksom nationella allmänna råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Från den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid -19-lag ("pandemilagen") som ger regeringen och myndigheter möjlighet att besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Pandemilagen gäller till och med den 31 januari 2022. Mer information finns hos länsstyrelsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allmänna frågor om viruset

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du en samlad bild med bekräftad myndighetsinformation om coronaviruset, reseinformation, vad du behöver göra och hur utbrottet hanteras. Där finns även teckenspråkstolkad och syntolkad information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om coronasmittan.

Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har omfattande information om viruset, smittorisker, hälsorekommendationer och informationsmaterial till både privatpersoner och vårdpersonal.

1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har information om när du behöver kontakta vården och om hur behandling går till, liksom om provtagning och vaccinering. Om du är hörselskadad, döv eller har talsvårigheter finns information på 1177 Vårdguiden. Se rubriken "När du vill ringa 1177 och är hörselskadad, döv eller har talsvårigheter".


Telefonnummer

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13.

Det finns en nationell telefonlinje på flera språk, dit allmänheten kan ringa för att få svar på frågor om covid-19; 08-123 680 00. Linjen är öppen vardagar kl 09.00-12.00 och 13.00-15.00. Mer information om telefonlinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Du som inte har internet kan få svar på hur kommunens verksamheter hanterar coronafrågorna via Arvika kommuns informationslinje, tfn 0570-818 39. (Det är bibliotekets info-telefon och öppettiderna följer bibliotekets).

Provtagning

Region Värmland erbjuder egenprovtagning/testning för allmänheten. På webbplatsen 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer information, liksom på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vård- och omsorgspersonal bokar på samma sätt som allmänheten, men väljer särskilt alternativ i e-tjänsten (kod, som fås av närmaste chef, krävs.)

Vaccination

Mer information om vaccinering i Region Värmland finns på 1177.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allmän information om vaccinationen finns även hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (liksom faktabladet "Till dig som vaccinerar dig mot covid -19", som också finns på andra språk).

Om du har fler funderingar kring vaccination finns "Frågor och svar om vaccin" hos Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Resor och Covidbevis

Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. finns allmänna rekommendationer kring resor.

utrikespartementets webbplats Länk till annan webbplats. finns aktuell reseinformation, liksom hos Krisinformation.se. Länk till annan webbplats.

Mer information om vaccinationsbevis finns hos e-hälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skydda dig själv och andra från smitta

Om du eller någon i familjen blivit sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som exempelvis feber, hosta eller snuva ska du stanna hemma. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk och oavsett om du är vaccinerad eller ej.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om vad som gäller om du eller någon i familjen blivit sjuk, till exempel när du bör stanna hemma och hur länge, om provtagning och så vidare.

Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Rekommendationer för att undvika smittspridning

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon och undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten minst 20 sekunder, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.


Rykten, falska fakta och bedrägeri

Det florerar många falska rykten, inte minst på internet. Hjälp till att hindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Det är på Folkhälsomyndighetens webbplats som granskade faktauppgifter läggs ut.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns ansvariga myndigheters information om coronaviruset.

Var också uppmärksam på att bedrägeriförsök i samband med pandemin förekommer, exempelvis personer som säger sig vilja boka in vaccinationstid åt dig eller ta betalt för vaccinering. Lämna aldrig ut kontouppgifter och använd inte ditt bank-id - lägg på luren.

Presskontakt coronavirus

Kommundirektör Hans Karlsson är presskontakt i frågor om hur Arvika kommun hanterar coronaviruset covid-19, tfn 0570-816 00 växel.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-11-24