Coronavirus, covid-19

You can find information about the Corona virus in different languages on a separate web page on our site.


Arvika kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

På undersidorna hittar du

Skärpta allmänna råd gäller i Värmlands län från 12 november

Den 12 november fattades beslut om skärpta allmänna råd för Värmland för att ytterligare bromsa smittspridningen.

Beslutet gäller till och med den 10 december 2020 och kan komma att förlängas.


Allmänna frågor om viruset

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster får du en samlad bild med bekräftad myndighetsinformation om coronaviruset, reseinformation, vad du behöver göra och hur utbrottet hanteras. Där finns även teckenspråkstolkad och syntolkad informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om coronasmittan.

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har omfattande information om viruset, smittorisker, hälsorekommendationer och informationsmaterial till både privatpersoner och vårdpersonal.

1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har information om när du behöver kontakta vården och om hur behandling går till. Om du är hörselskadad, döv eller har talsvårigheter finns information på 1177 Vårdguiden. Se rubriken "När du vill ringa 1177 och är hörselskadad, döv eller har talsvårigheter".

Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ger information om utlandsresorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Telefonnummer

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13.

Det finns en nationell telefonlinje på flera språk, dit allmänheten kan ringa för att få svar på frågor om nya coronaviruset; 08-123 680 00. Linjen är öppen vardagar kl 09.00-12.00 och 13.00-15.00. (Region Värmlands informationsnummer 010-831 80 10 leder från 3 juni till samma nationella telefonlinje.) Mer information om telefonlinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Du som inte har internet kan få svar på hur kommunens verksamheter hanterar coronafrågorna via Arvika kommuns informationslinje, tfn 0570-818 39. (Det är bibliotekets info-telefon och öppettiderna följer bibliotekets).

Om du är orolig och behöver någon att prata med, erbjuder Arvika Pastorat samtalsstöd på tfn 0570-72 82 01 (mån-fre kl 8.00-17.00).

Provtagning

Region Värmland erbjuder egenprovtagning/testning för allmänheten. Syftet är att se om personen kan gå tillbaka till arbetet eller om man fortfarande smittar. Även barn från 6 år och upp till 15 år kan provtas. På webbplatsen 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mer information.

Egenprovtagningen gäller inte för vårdpersonal, dessa följer tidigare rutiner för provtagning (och får också provsvaren snabbare).


Skydda dig själv och andra från smitta

Om du eller någon i familjen blivit sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som exempelvis feber, hosta eller snuva ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns en utförlig beskrivning över symtom på covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och du kan också göra självtestetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som Region Stockholm tagit fram.

Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om vad som gäller om du eller någon i familjen blivit sjuk, till exempel när du bör stanna hemma och hur länge.

Skydda de äldre

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka äldre personer - håll avståndet om du måste göra ett besök. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Rekommendationer för att undvika smittspridning

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon och undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten minst 20 sekunder, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.


Rykten och falska fakta

Det florerar många falska rykten, inte minst på internet. Hjälp till att hindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Det är på Folkhälsomyndighetens webbplats som granskade faktauppgifter läggs ut.

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns ansvariga myndigheters information om coronaviruset.

Presskontakt coronavirus

Kommundirektör Hans Karlsson är presskontakt i frågor om hur Arvika kommun hanterar coronaviruset covid-19, tfn 0570-816 00 växel.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-11-13