Lyssna på sidan Lyssna

Snart finns IT-Guider i Arvika!

2019-03-05

IT-Guide är ett vinna-vinna-koncept där unga nyanlända ungdomar boende i kommunen kommer att hjälpa besökare, främst seniorer, med internet, datorer och surfplattor på utvalda träffpunkter. Ungdomarna utvecklar sitt språk och sitt kontaktnät i lokalsamhället, medan besökarna får hjälp med att bli digitala medborgare.

Till en början kommer IT-Guiderna att finnas på Arvika Bibliotek lördagar kl 11-14 med start den 9 mars 2019. IT-Guider kommer även att starta på flera ställen i kommunen, håll utkik på biblioteks Facebooksida och annonser i Arvika Nyheter.

På IT-caféerna kan besökarna få hjälp med sina IT-frågor helt kostnadsfritt. Alla frågor är välkomna.

- Vårt mål är att kunna svara på de frågor besökarna har, kan vi inte svara på någonting första gången man besöker oss kollar vi upp det till nästa gång. På så sätt blir IT-guiderna riktiga IT-experter efter ett tag, säger Morteza Akbari, projektsamordnare hos IT-Guide.

Projektet IT-Guide startade i Örebro 2010 och har växt till att nu finnas i flera kommuner runt om i Sverige. Det drivs i samarbete mellan kommunen och föreningen bakom IT-Guide-modellen Enter Sweden. Modellen har fungerat utmärkt på andra håll och är ett smart sätt att skapa fina möten mellan generationer.

”IT-Guide i Arvika” är ett Leader-projekt inom Växtlust Värmland med stöd från Socialfonden.

Resultaten från andra kommuner visar att ungdomarna får värdefull kunskap genom möte med äldre, vilket bidrar till deras integration i Sverige. De äldre får chans att bli mer digitalt delaktiga och får svar på frågor om sina smartphone, surfplattor och lär sig olika tekniska e-tjänster, såsom 1177 Vårdguiden, boka biljetter, e-böcker och mycket mer i digitala djungeln.

– Andra kommuner menar att projektet kan göra att integrationen blir lyckad och är glada över att kunna erbjuda IT-Guider till sina invånare, säger Jan Nilsson, integrationssamordnare på Arvika kommun.

För ungdomarna är det första jobbet i Sverige. Tanken är att det ska leda till att ungdomarna snabbt kommer in i svenska samhället och arbetslivet, dessutom får eftertraktad kompetens inom såväl IT som serviceyrken.

- Ungdomarna vill ha många besökare, så alla är välkomna att lära sig mer och få svar på sina frågor, både nybörjare och de som vill lära sig mer, påminner Morteza Akbari.


Media hälsas varmt välkomna till Arvika Bibliotek på premiären av IT-Guide i Arvika, lördagen den 9 mars kl 11.00.


Mer information:
Morteza Akbari, utbildningsledare IT-Guide Sweden, morteza.akbari@it-guide.se, tfn 072-9210593, www.it-guide.se

Ulrika Svensson, bibliotekschef, Arvika bibliotek, ulrika.a.svensson@arvika.se, tfn 0570-818 36. Kontakta Ulrika för pressbilder.

tidningar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2019-03-05
Kontakta oss