Lyssna på sidan Lyssna

Orienterarna kommer gärna tillbaka

2017-11-07

Den turistekonomiska rapporten* för O-Ringen är klar! Undersökningen visar bland annat att evenemanget O-Ringen genererade 93 miljoner extra till Värmland, att Klässbols Linneväveri var det populäraste besöksmålet och att deltagarna gärna kommer tillbaka till Värmland.

- Arvika och Värmland visade sig verkligen från sin bästa sida för alla som var här! Deltagarna är enligt undersökningen mycket nöjda med Arvika som besöksmål och 73 % blev nyfikna och skulle vilja komma tillbaka igen i framtiden. Det är ju det vi vill att de ska göra, säger turistchef Eva Aasum, Arvika kommun.

Deltagarna var genomgående mycket nöjda med sitt boende och stannade sju dagar i regionen. Drygt hälften av deltagarna bodde på O-Ringens camping, medan 27 % hyrde eget boende. Tillsammans omsatte de 16 765 deltagarna cirka 93,3 miljoner i samband med vistelsen; vilket fördelas på 18,8 mkr i logi/boende och 74,5 mkr i övrig konsumtion. Den genomsnittlige deltagaren från Sverige spenderade 619 kr per dygn under vistelsen, medan deltagare från utlandet spenderade 674 kr.

Topp 5 platser som deltagarna besökte:

1. Klässbols Linneväveri
2. Ingestrands badplats
3. Charlottenberg
4. Sågudden och stadsparken
5. Gammelvala

Den årliga TEM-rapporten, som är Arvika kommuns egen turismstatistik, presenteras först under våren 2018. Den mäter de ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekterna av turismen i Arvika och där kan vi mer exakt se hur O-Ringen påverkat Arvikas siffror för 2017.

Folkfest på stan

Sett över flera år är vecka 30 Arvikas bästa besöksvecka, men med O-ringen som ett dragplåster så var det nu ännu fler besökare. Invigningen lockade flera tusen människor in till centrum, både Arvikabor och O-ringendeltagare. Det blev en riktig folkfest! Top Cats rockade loss, Stadsmusikkåren gjorde ett bejublat framträdande och landshövdningen invigningstalade. Ungdoms- och elitsprinten visade att det får plats fler människor än vad man kan tro på Arvikas gator och tillsammans hade vi en spännande och härlig sommarkväll!

- Affärer, caféer och restauranger i stan gjorde verkligen sitt yttersta för att skapa en attraktiv och levande stad, det gör att folk vill komma tillbaka, säger Jessica Carlsson, Aktiva Arvika.

O-Ringen är ett stort evenemang och det är många ideella krafter som har gjort det möjligt.

- Vi vill passa på att än en gång rikta ett stort och hjärtligt tack till alla engagerade arvikabor, företag, föreningar och personal inom kommunkoncernen som gjorde ett så bra jobb före och under O-Ringen, det hade inte gått utan er, säger Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör.

För mer information, kontakta
Eva Aasum, turistchef
eva.aasum@arvika.se
Tfn 070-300 98 82

Anna Wikstrand, bitr kommundirektör
anna.wikstrand@arvika.se
Tfn 070-604 11 01

*Studien är en utvärdering av de turistekonomiska effekterna som tillförs regionen med anledning av O-Ringen 2017. Studien tar sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ägt rum (om det inte vore för evenemanget). 1 116 genomförda webbenkäter i målgruppen deltagare i perioden 2 augusti – 19 september, 2017. Svarsfrekvens 46 %.

tidningar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2017-11-07
Kontakta oss