Lyssna på sidan Lyssna

Maja Hagerman gästar biblioteket

2017-09-11

Svenska kyrkan, SENSUS och Arvika Bibliotek samarbetar kring en föreläsningsserie ”Impulser - människor och ideér”, där idéströmningar och personer som haft stor inverkan på vårt sätt att leva och tänka speglas.

I tider av främlingsfientlighet och spirande nazism blickar vi tillbaka till förra gången det begav sig och studerar de idéer om rasrenhet som utgick från svensk forskning som blev så populära bland tyska nazister i tiden före andra världskriget.

Maja Hagerman har bland annat ägnat sig åt att skriva om Herman Lundborg, ledaren för världens första statliga rasbiologiska institut 1922-35. Läkaren och professorn Herman Lundborg i Uppsala talade hotfullt om rasblandningens degenererande effekter, men fick i hemlighet barn med en kvinna av ”fel typ” i Lappland.

Maja Hagerman har skrivit flera prisbelönta fackböcker om svensk historia och är hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon skriver regelbundet i Dagens Nyheter, kolumner kring temat samtid-minne-historia, och även krönikor i hembygdsrörelsens tidskrift Bygd och Natur. Hon har en bakgrund som vetenskapsjournalist och började sin verksamhet inom radio och TV, med att berätta om nya rön inom humanistisk forskning, om allt från mentalitetshistoria till arkeologi. Men sedan nästan femton år är hon författare på heltid och flitigt anlitad som föredragshållare.

Tillsammans med livskamraten filmaren Claes Gabrielson producerar hon även historiska dokumentärer, bland annat för Sveriges Television.

Maja har varit Sommarvärd i Sveriges Radio 2016 och 1997.

Onsdagen den 13 september kl 16.00
visas filmen "Hur gör man för att rädda ett folk?"
En historisk dokumentär om rasbiologen Herman Lundborg och hans ständiga resor i nordligaste Sverige för att göra rasundersökningar bland finnar och samer. Vad gick undersökningarna ut på? Och vem var kvinnan han mötte i norr som han också fick barn med? På tvärs mot egna läror om vådan av rasblandning och ideal om rasrenhet.

Torsdagen den 21 september kl 18.00
möter Maja Hagerman sina läsare på Arvika Bibliotek. Biljetter till föredraget finns att hämta på biblioteket från den 18 september.

Mer information: Ulla-Carin Stenberg, Arvika Bibliotek, tfn 0570-818 40.

tidningar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2017-09-11
Kontakta oss