Lyssna på sidan Lyssna

Biblioteket firar Världspoesidagen

2017-03-15

När vi drabbas av sorg, när vi fylls av tvivel, när vi går igenom livskriser, då är det poesin vi vänder oss till för tröst, stöd och hjälp att förstå.

Dödsannonserna är fulla av poesi. När vi är förälskade, när vi friar och gifter oss, när vi firar dop, jubileer och exempellösa framgångar. Då är det poesin som bäst uttrycker vad vi känner. På midsommarafton, på julafton, på nyårsafton ja till och med på kräftskivan, flödar poesin.

Sanningen är att vi inte klarar oss utan den. Våga använda den. Våga provocera med den. Våga illustrera med den. Våga låta den tala i ditt ställe!

Världspoesidagen instiftades år 1999 av Unesco för att inspirera organisationer på nationell och internationell nivå att arbeta för att ge poesin en större roll i samhället, att lokala myndigheter skall uppmärksamma poesidagen och att skolor och bibliotek ska fyllas av poesi. Runt om i Sverige pågår en rad aktiviteter för att hylla poesin den 21 mars. Välkommen till festen! (Skriver Mats Söderlund, författare och poet, ledamot av Svenska Unescorådet)

Arvika Bibliotek uppmärksammar dagen genom att låta poesiverkstan flytta ut på biblioteksgolvet. Kom och diskutera, skriv, läs och ta del av andras poesiupplevelser. Från klockan 16 är biblioteksscenen öppen för uppläsningar.

Biblioteksbesökarna uppmanas att ta en kopia av sin favoritdikt och hänga upp på ett ”poesiplank” som ställts fram för dagen. Man kan dessutom låna hem så många lyriksamlingar man orkar bära med sig.

Klockan 18 blir det musik och poesi i ett. Anna Andersson Vass har gjort en musikalisk tolkning av Marcus Kohlbergs dikter från boken Hans Villius röst. Tillsammans uppträder de båda med fem musiker på bibliotekets scen.

Mer information:
Ulla-Carin Stenberg, Arvika Bibliotek, tfn 0570-818 40

tidningar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2017-03-15
Kontakta oss