Lyssna på sidan Lyssna

Arvika drar igång debatten inför EU-valet

2019-02-27

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Trots att besluten i parlamentet där påverkar oss alla brukar valdeltagandet vara lågt. Det vill vi ändra på. Arvika bjuder in till en temadag på biblioteket onsdag den 6 mars.

Klimatförändringar, ungdomsarbetslöshet, migration, dataskydd, Brexit eller inte. De politiker som väljs till Europaparlamentet kommer att ha många viktiga frågor att hantera. Ändå brukar allmänhetens intresse vara svalt. I förra valet till parlamentet, 2014, låg Sveriges valdeltagande i snitt på 51 procent. I Arvika var det ännu lägre, knappt 45 procent tog chansen att påverka politiken i EU.

Onsdagen den 6 mars arrangerar Arvika kommun en temadag på biblioteket. Dagen startar efter lunch med att Malin Stegmann McCallion, docent i statsvetenskap vid Karlstads universitet, håller en föreläsning om EU för gymnasieelever. Politiker finns också på plats för att svara på elevernas frågor.

Lite senare på eftermiddagen föreläser Malin Stegmann McCallion för kommunala förtroendevalda och tjänstemän.

Från klockan 16 är programmet öppet för allmänheten. Då berättar politikerna vad deras partier vill uträtta i EU. De partier som idag är representerade i parlamentet är inbjudna. Alla namn är inte klara än, men vi vet att bland andra Evin Incir som står på plats nr 5 på Socialdemokraternas lista kommer, liksom Christian Holm Barenfeld med plats nr 9 på moderaternas lista.

Klockan 17 föreläser Malin Stegmann McCallion för allmänheten.

Därefter berättar Anna-Karin Hamrén från MSB om sommarens skogsbränder och hur det går till när Sverige begär hjälp av EU.

Dagen avslutas med att författaren och tecknaren Fabian Göranson berättar om sitt tecknade resereportage Drömmen om Europa, resultatet av en tågresa genom en kontinent i kris, på jakt efter drömmen om fred och framtidstro.

Temadagen arrangeras i samarbete med Europa Direkt, Karlstad, som också finns på plats.

Medierna hälsas varmt välkomna att vara med under hela eller delar av dagen.

För mer information, kontakta Mia NIlsson, utredningssekreterare, Arvika kommun, tfn 0570- 816 94, e-post: mia.nilsson@arvika.se.

Affisch med programmet bifogas.PDF

pressmeddelandebilden

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2019-02-27
Kontakta oss