2020-04-29

Vad gör din tonåring på Valborg?

Valborgsmässoafton närmar sig - en av de "riskhelger" då många ungdomar gör sin alkoholdebut. Därför uppmanas föräldrar/vuxna att gå ut och se vad deras ungdomar gör.

En plats som det är oroligt kring just nu är McDonalds i Arvika. Andra områden som det är bra att ha koll på är Sågudden, Viksholmen, Strandparken, hamnen, stadsparken och Ingestrand.

På grund av spridningen av covid-19 behöver vi också tänka oss för lite extra inför Valborgsfirandet. Det är förbud mot allmänna sammankomster på fler än 50 personer och vi bör undvika fester och att bilda folksamlingar. Tänk på att hålla avstånd till andra människor även utomhus. Mer information om Valborgsfirande finns på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prata med din tonåring

Att prata med sin tonåring kring alkohol och droger kan vara svårt - men här kommer fem tips till dig som är tonårsförälder:

1. Visa att du bryr dig

Prata med din tonåring om Valborg, vad de ska göra, vilka de ska träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider och så vidare.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut

Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn ”visar” du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Hjälp till att säga nej

Som förälder är det viktigt at ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

4. Håll kontakten

Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon eller träffas på en bestämd plats. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Kom överens med andra föräldrar

Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och så vidare.

Visa att du bryr dig om ditt barn, lyssna och vara tydlig med vad du tycker om saker och ting. För tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – trots att det inte alltid verkar så!

Mer information finns på på www.tonårsparlören.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, www.iq.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och www.tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Kontakter Valborgsmässoafton

Arvika Ungdomsgård

Ungdomsgården är stängd Valborgsmässoafton och personalen är ute och fältar kl19.00-01.00.
Mobilnummer som nås under kvällen är 076-103 35 66.

Socialtjänsten

Fältar under kvällen och nås på mobilnummer 073-047 18 42.

Vad gör polisen?

Polisen kontaktar föräldrar till de ungdomar som påträffas i samband med alkohol, även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade, utan ha uppnått rätt ålder. Föräldrar till barn under 18 år, blir uppmanade att hämta sitt barn på polisstation. Polisen kontaktar även Socialtjänsten.

Vid misstanke om langning, ring polisens telefon 114 14 och be att få lämna tips.

hamnfest

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-04-29