Lyssna på sidan Lyssna
2019-07-29

Vad gör din tonåring på hamnfesten?

Nu närmar sig Arvika Hamnfest! För många tonåringar är det årets musikfest, för andra blir den helt annan sorts fest. Att prata med sin tonåring kring alkohol och droger kan vara svårt – men här kommer fem tips till dig som är tonårsförälder:

1. Visa att du bryr dig
Prata med din tonåring om hamnfesten, vad de ska göra, vilka de ska träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider och så vidare.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn ”visar” du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Hjälp till att säga nej
Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

4. Håll kontakten
Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Kom överens med andra föräldrar
Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och så vidare.

Mer information finns på www.tonarsparloren.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och www.tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tipsa din tonåring om ”Blås Grönt”

Under Arvika Hamnfest kommer personal från Arvika ungdomsgård att finnas vid entrén med ett "Blås Grönt"- tält. ”Blås Grönt” är ett drogförebyggande arbete där ungdomarna (13-18 år) får blåsa i en alkoholmätare, en gång i början av kvällen och sen en gång under kvällens slut. Blåser man grönt båda två gångerna alla tre dagarna, så är man med i utlottning av fina priser.

Svenska kyrkan

Svenska Kyrkan har ett tält vid entrén bredvid ungdomsgårdens. Kyrkan bjuder på fika under kvällarna och det finns personal på plats - präster, diakoner och fritidsledare.

Vad gör polisen?

Polisen kontaktar föräldrar till de ungdomar som påträffas i samband med alkohol, även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade, utan att ha uppnått rätt ålder. Förälder till barn under 18 år, blir uppmanade att hämta sitt barn på polisstationen. Polisen kontaktar även Socialtjänsten. Vid misstanke om langning, ring polisens telefon 114 14 och be att få lämna tips.

publik

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2019-07-29