Lyssna på sidan Lyssna
2019-06-10

Skolavslutning och fest

Skolan är slut och det firar vi med festligheter för ungdomarna som går i åk 7 till och med 17 år. Tid och plats: onsdagen den 12 juni kl 20.00-00.00 på Ritz.

Fri entré - Blås grönt i dörren!

Blås grönt i en alkoholmätare, en gång i början av kvällen och en gång under kvällens slut, så kan du vinna körkortspaket 2 till ett värde av 8 800 kr.

Disco med DJ.

Aktiviteter: Spela med Sparv, Bingo, Musikquiz, Bästa avslutningsselfien.

Arrangemanget arrangeras av Arvika kommun i samarbete med SPARV och Svenska kyrkan.


Alkohol och droger

Skolavslutningen är fest och glädje, men tyvärr också ett tillfälle då alkohol och droger är i omlopp.

Polisen kontaktar föräldrar till de ungdomar som påträffas i samband med alkohol, även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade, utan att ha uppnått rätt ålder. Förälder till barn under 18 år, blir uppmanade att hämta sitt barn på polisstationen. Polisen kontaktar även socialtjänsten.

Vid misstanke om langning, ring polisens telefon 114 14 och be att få lämna tips. Se gärna länsstyrelsens filmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om varför du säger nej till att köpa ut till tonåringar.

Prata med din tonåring

Att prata med sin tonåring kring alkohol och droger kan vara svårt - men här kommer fem tips till dig som är tonårsförälder:

1. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn hur man dricker alkohol med måtta. Det enda man lär dem är att dricka.

2. Var intresserad och lyssna
En bra relation handlar framför allt om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och tar dem på allvar.

3. Visa att du bryr dig
Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det.

4. Lita på dig själv
Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.

5. Var tydlig och sätt gränser
Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.

6. Ta hjälp av andra föräldrar
Ibland kan det vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussioner med din tonåring.

7. Hjälp till att säga nej
För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även när alla andra säger ja.

8. Kom ihåg att du är en förebild
Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

9. Våga släpp taget
Din tonåring är i full färd med att utforska sin lite mer vuxna identitet. Var öppen för det nya, och våga släpp taget. Men visa att du finns där och att du gärna hjälper till.

10.Visa kärlek
Din tonåring behöver förstå att du tycker om honom eller henne oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammalt ditt barn är.

Mer information finns på på www.tonårsparlören.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och www.tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

hamnfest

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2019-06-10