2020-08-12

Sjögull i Rinnen ska bekämpas

Vacker, men förrädisk ... Den invasiva vattenväxten sjögull är på frammarsch i Sverige, men finns än så länge bara på ett ställe i Värmland, i sjön Rinnen. Arvika och Kils kommuner driver nu ett större naturvårdsprojekt för att bekämpa sjögull - ”Sjögull i Rinnen” - men behöver också din hjälp i arbetet med att hindra att arten sprids:

  • Kör inte båt eller kanot i, eller nära sjögullkolonier.
  • Fiska eller simma inte nära sjögullplantor.
  • Plocka och flytta inte växten till andra vatten

Vattenväxten sjögull kom till Sverige under 1800-talet som en prydnadsväxt. Det är en invasiv art som kan sprida sig med blixtens hastighet, dels genom revor som skjuter ut längs botten, dels genom växtdelar som lossnar och driver vidare i vattensystemet. Sjögull kan täcka stora delar av en sjö eller ett vattendrag och hindrar då bad, fiske och båttrafik – andra inhemska växter trängs undan och djurlivet under ytan utarmas.

Hur känner du igen sjögull? Flytbladen kan förväxlas med gul näckros fast de är mindre, upp till 10 cm, har en tydlig vågig kant och ofta rödprickig undersida. Den gula blomman har fem fransiga kronblad när den blommar i juli till augusti.

I projektet ”Sjögull i Rinnen” kommer man bland annat att täcka sjögullet med markfiberduk som hålls upp med ramar, för att förhindra tillväxt och spridning.

Mer information om projektet finns på webbplatsen.

Mer information om sjögull finns på Havs- och vattenmyndighetenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats.

sjögull

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-08-12