Lyssna på sidan Lyssna
2019-09-16

Registrera din brunn för bättre skydd

Nu finns möjligheten för dig som brunnsägare att bättre skydda din brunn genom att registrera brunnen i det nationella Brunnsarkivet! Brunnsdatabasen innehåller uppgifter från drygt 680 000 brunnar och växer med drygt 20 000 brunnsuppgifter varje år. 

Vinsterna med att brunnen är registrerad är flera;

  • Andra som vill borra efter vatten eller värme/energi i området har möjlighet att ta hänsyn till din brunn.
  • Att kommunen kan se din brunn när det tas fram översiktsplaner och detaljplaner för ett område, eller vid andra förändringar som skulle kunna påverka din brunn.
  • En registrerad brunn ökar chanserna för Räddningstjänsten att skydda din brunn om en miljöolycka inträffar i området.

Genom att du registrerar din brunn och lämnar information om vattnets kvalitet och kvantitet, bidrar du till att vi gemensamt får bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden inom kommunen. Den informationen är viktig för kommunen som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten, men också nationellt för övervakningen av grundvattennivåer och vattenflöden.

Mer information, anmälningslänk och andra länkar finns på webbplatsen. Du kan också läsa mer om Brunnsarkivet på SGU:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (myndigheten Sveriges geologiska undersökning).

vattendroppe

Sidansvarig:

Josefin M Andersson

Sidan uppdaterad: 2019-09-16