Lyssna på sidan Lyssna
2019-12-09

Ny miljövänligare Färdinand 2020!

Under somrarna 2018 och 2019 har det populära museitåget Färdinand haft en hel del tekniska bekymmer och fått ställa in turer till mångas stora besvikelse. Dragloket från 1950-talet har inte orkat med att köras sex dagar i veckan under fyra månader - och förarmiljön har dessutom varit ohälsosam för personalen.

Nästa sommar kommer en ny och mer miljövänlig Färdinand att vara på plats till glädje för alla barn, vuxna, pensionärer och turister! En eldriven truck kommer under vintern och våren att byggas om för att få en "lok-look" - detta görs genom Monica Zetterlund muséet i Hagfors som tidigare byggt ett eldrivet turisttåg. Och det är fler som hjälper till. Personal från kommunens Arbetsmarknads- och integrationsenhet syr nya tygtak på vagnarna medan Arvika Fordonsmuseum ägnar sig åt det tekniska och monterar nytt elkablage, nödstopp och högtalarsystem, ser över bromsar på vagnarna och så vidare.

Bidragsansökan från Västra Värmlands Fornminnesförening och Arvika Fordonsmuseum om 360 000 kronor för Färdinandprojektet, bifölls av Kommunledningsutskottet den 9 december.

Museitåget Färdinand har etablerat sig som ett trivsamt inslag i Arvikas gatubild under somrarna. Antalet resenärer under de senaste åren har varit mellan 6 000 och 7 000 personer per år. Rutten går genom Arvika innerstad, stadsparken, Såguddens Friluftsmuseum och Arvika Fordonsmuseum.

Idén med ett rundturståg kom år 2011 när Arvika firade 100-årsjubileum. Tåget hyrdes först av "Skrot-Kalle" i Eda, men då det blev ett mycket populärt inslag i Arvikas stadsbild köptes tåget in.

turisttåget Färdinand

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2019-12-09