Nya coronaåtgärder

Smittspridningen ökar i samhället och även om läget just nu är bättre i Sverige än i många andra länder, så finns det en oro för vad som kan hända i vinter. För att hindra en utveckling till det sämre har Folkhälsomyndigheten och regeringen kommit med nya åtgärder.

Sammankomster och arrangemang

Från den 1 december gäller nya smittskyddsåtgärder för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar (till exempel sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter) som hålls inomhus för fler än 100 deltagare. Arrangören kan använda sig av vaccinationsbevis för att höja maxtaket.

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vaccinationsbevis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hämta via e-Hälsomyndigheten

Kontrollappen för att som arrangör kunna verifiera vaccinationsbevis, finns på DIGG:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Även vaccinerade ska testa sig

Från den 22 november är Folkhälsomyndighetens rekommendation att både vaccinerade och ovaccinerade ska testa sig och stanna hemma om man får förkylningssymtom.

Stanna hemma om smitta finns i hushållet

Från 24 november är rekommendationen att den som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19.

Tillfälliga lagar förlängs

Covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till och med den 31 maj 2022 (lagrådsremiss), för att samhället ska ha en fortsatt god beredskap i hanteringen av coronapandemin.

Utlandsresor - var uppmärksam på snabba förändringar

Om du tänkt åka utanför Sverige, var uppmärksam på coronaläget i det land du tänkt åka till, liksom vad som krävs vid återinresa i Sverige. Situationen kan snabbt förändras, bland annat på grund av virusmutationer. Mer info på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., UD Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vaccination är bästa skyddet

23 000 värmlänningar har i dagsläget valt att inte vaccinera sig mot covid -19. Vaccination är det bästa skyddet mot svår sjukdom och död och särskilt viktig för dem som arbetar med de äldre och sköra i vårt samhälle. Våra kunskaper om covid -19 har ökat efter hand och kanske det är läge att ta sig en ny funderare om du ännu inte vaccinerat dig.

Tips på mer information hittar du nedan:

Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har samlat fakta på sin webbplats om vaccinationen mot covid-19 för dig som är tveksam inför vaccinationen och som vill veta mer innan du fattar ditt beslut.

Folkhälsomyndigheten har också sammanställt svar på de vanligaste frågorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om vaccinationen. Kanske hittar du svaret på dina funderingar där?

Webbplatsen 1177.se
På webbplatsen 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns också information om vaccinet och om vaccinationen mot covid-19.

För att boka tid för vaccination Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du använda tjänsterna på webbplatsen 1177.se eller ringa tidsbokningen. På webbplatsen 1177.se kan du läsa mer om hur du bokar tid och var du kan vaccinera dig.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-12-02