Lyckad vaccination av personer som har svårt att följa rekommendationer

Arvika har lyckats bra när det gäller att få personer som har svårt att följa rekommendationer att vaccinera sig! Det kan exempelvis vara personer som har kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning, personer med psykisk sjukdom och personer som lever i socialt utsatta situationer. Det är en grupp som ingår i vaccinationsfas 3 och också en grupp som är svår att nå med information om varför man ska vaccinera sig, hur det går till att boka och så vidare.

Arvika kommuns Socialtjänst har tillsammans med Region Värmland gjort framgångsrika punktinsatser för att många i gruppen ska kunna vaccinera sig. Svårigheten hos många regioner i Sverige har varit att nå den här gruppen med information om vaccination, men också att många i den här gruppen inte klarar av att boka sin vaccinationstid själva. Socialtjänsten har därför jobbat mycket med uppsökande verksamhet genom telefonsamtal på modersmål, där man berättat och förklarat kring vaccination. De har också kunnat hjälpa personer att ta sig till vaccinationscentralen på Ritz. Väl på plats på Ritz har det funnits extra stöd inom språk och annat, för att dessa personer ska känna sig så trygga som möjligt. I Arvika kommun har cirka 130 personer i den gruppen hittills vaccinerats med sin första spruta.

- Det har varit en lyckad - och också uppskattad - insats tillsammans med Region Värmland, säger man från Socialtjänsten.

bild på spruta

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-06-01