Krisberedskapsveckan startar 26 september

Den 26 september – 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. Det är en nationell informationskampanj som syftar till att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig, till exempel genom att påvisa hur man kan hantera sin vardag vid varubrist, energibrist eller långa elavbrott.

- Vi vet att förberedda och engagerade invånare stärker både kommunernas och vårt lands beredskap. Därför ser vi fram mot att delta i Krisberedskapsveckan, säger säkerhetssamordnare Ida M Olsson, Arvika kommun.

Årets tema för Krisberedskapsveckan är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka.

- Om samhället drabbas av störningar behöver var och en vara förberedd för att kunna bidra aktivt. Därför lyfter vi olika aspekter av hemberedskap under veckan, säger Ida.

Krisberedskapsveckan kan följas i Arvika kommuns kanaler på Facebook och Instagram.

Aktiviteter som kommer äga rum under veckan:

  • Föreläsning med Patrik Sellman på Ritz, onsdag 28 september kl 18.00-19.30.
    Arrangörer: Länsstyrelsen Värmland och Arvika kommun.

  • Krismatlagning, information om krisberedskap och hemberedskap utanför ICA Palmviken. Arrangörer: ICA Palmviken, Civilförsvarsförbundet och Frivilliga Resursgruppen.

  • Information om krisberedskap och hemberedskap på torget under lördagens torghandel. Arrangörer: Civilförsvarsförbundet och Frivilliga Resursgruppen.

MSB:s webbplats om krisberedskapsveckan
www.msb.se/krisberedskapsveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsen Värmland om krisberedskapsveckan Krisberedskapsveckan | Länsstyrelsen Värmland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information och tips

bild på en pastarätt

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2022-09-26