Gräsmattor blir sommarängar för ökad biologisk mångfald

I sommar kommer Arvika kommun låta gräset växa på flera platser runt om i kommunen för att ge insekter och blommor en chans att frodas. Omvandlingen från kortklippt gräsmatta till sommarängar sker för att gynna den biologiska mångfalden och minska utsläppen från gräsklipparna som drivs av bland annat fossila bränslen.

Pollinatörerna minskar nämligen, men är viktiga eftersom de bidrar till att det blir frukt och bär. Ungefär en tredjedel av vår mat är beroende av dem. Därför kommer vi att låta gräset växa på åtta platser runt om i kommunen i sommar, se gulmarkering på karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Insekter och blommor får en chans att frodas. Vi kommer också placera ut insektshotell. Lite drygt 4,5 hektar av kommunens gräsmattor kommer att omvandlas till sommarängar.

Det kan vara lite trixigt att öppna kartan i mobilen. För att få bort menyn, tryck på den gula kart-knappen i vänstra hörnet.

Klipps en gång per år

De nya sommarängarna kommer att klippas, eller rättare sagt slås, en gång per år. Det sker under sensommaren och gräset kommer att plockas upp och därefter och komposteras.

- Vi tar bort det slagna gräset för att gynna blommorna, eftersom ängsblommor trivs bäst i näringsfattig jord. Hade gräset legat kvar hade det gödslat marken och gynnat gräs istället, förklarar Anna Rundin, parkchef på Arvika Fastighets AB.

Ta till kaninen eller täckodlingen

Den som vill ha gräset kan ta för sig. Vill du ha hö till kaninen, täckodling eller nått annat är det bara att ta innan gräset plockas upp.

prästkragar och rödklöver i en sommaräng

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-06-02