Lyssna på sidan Lyssna
2019-10-25

Föräldrafritt på höstlovet?

Snart är det höstlov och Halloween och då ökar risken för att ungdomar dricker alkohol. Föräldrafritt behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest. Men det kan ändå vara bra för dig som förälder att vara medveten om situationer din tonåring kan hamna i när det inte är några vuxna närvarande.

Många ungdomar känner ett grupptryck kring fester och festande. Ofta är man inte redo att ordna fest, gå på fest eller dricka alkohol, men man hamnar på något sätt i de situationerna ändå.

Tips och råd till dig som förälder:

Ring och stäm av läget
Om ditt tonårsbarn ska vara ensam hemma kan du ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

Prata om nätets risker
Ungdomar är allt mer uppkopplade, och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Om man skriver att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fel personer. Att inte vara uppmärksam och försiktig i sociala medier kan innebära en större risk att hamna i oväntade situationer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier.

Ta hjälp av andra vuxna
Ett problem med föräldrafria fester är att ungdomar inte alltid vågar höra av sig till någon vuxen i tid om det uppstår problem. De kanske själva har druckit och är rädda för att bli avslöjade eller skäms så mycket att de inte törs be om hjälp. Därför kan det vara en bra idé att försäkra din tonåring om att det alltid är bäst att ringa dig eller någon annan vuxen om situationen skulle börja urarta. Du kan också be någon i din närhet gå förbi under kvällen och kolla så att allt är okej.

Hjälp till att säga nej
De flesta tonåringar vill inte ordna fest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller folk runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån. Skulle det kännas för jobbigt kanske ni kan komma överens om att din dotter eller son kan få skylla på dig.

Plocka bort alkoholen
Är det dags för fest, och du vet om det, kan det vara bra att se till så att det inte finns onödiga saker som lockar i hemmet. Har ni alkohol hemma kan det vara bra att ta bort den för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna dricker av den. Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men 9 procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Fundera över om det kan finnas andra saker i hemmet som kan vara farliga i händerna på en tonåring. Det kan till exempel vara bra att hålla lite koll på medicinskåpet om du vet att du har starka sömn- eller värktabletter där.

Du måste inte lämna tonåringen ensam
Om du inte låter din tonåring vara ensam hemma behöver inte det betyda att du inte litar på din son eller dotter. Det är bra att umgås hela familjen även utanför hemmet och det är inte alls säkert att tonåringen tycker det är så tråkigt som hon eller han kanske först ger sken av. Att lära sig att kompromissa är dessutom viktigt.

Vad gör polisen?

Polisen kontaktar föräldrar till de ungdomar som påträffas i samband med alkohol, även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade, utan att ha uppnått rätt ålder. Förälder till barn under 18 år, blir uppmanade att hämta sitt barn på polisstationen. Polisen kontaktar även Socialtjänsten.

Vid misstanke om langning av alkohol, droger eller andra berusningsmedel, ring polisens telefon 114 14 och be att få lämna tips.

Bild på ungdomar som festar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2019-10-25