Fira en omtänksam jul

Julfirande, julbord och julavslutningar betyder att många människor träffas, som kanske inte möts i vanliga fall. Folkhälsomyndigheten avråder inte från firande med släkt och vänner om alla vuxna är vaccinerade och alla är friska. Men när vi befinner oss i offentliga miljöer bör vi alla, både vaccinerade och ovaccinerade, tänka på att hålla avstånd till andra människor. Välj gärna den lite mindre festen till nyår.

Det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt för att hålla nere smittspridningen i vårt samhälle och tar ansvar både för oss själva och för andra, särskilt de sköra grupperna i samhället. - Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi - visa omtanke och försiktighet, manar Folkhälsomyndigheten.

Om du fortfarande inte vaccinerat dig gäller striktare allmänna råd. Du bör undvika alla platser med trängsel i både offentlig och privat miljö och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Region Värmlands webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns all information du behöver om vaccination mot covid -19. Just nu är det dos tre (påfyllnadsdos) som är aktuell. Alla som är 18 år och äldre kan boka tid för dos 3, förutsatt att det har gått 6 månader sen dos 2. Gruppen ovaccinerade har alltid högsta prioritet. Är du fortfarande ovaccinerad, ta vara på möjligheten att få skydd mot svår sjukdom och död.

Planerar du för att resa i jul, inrikes eller utrikes, finns råd på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om vad du bör tänka på. Kraven har skärpts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid inresa till Sverige. Nu gäller testning för alla inresande och från den 21 december vaccinationsbevis för utländska medborgare från alla EES-länder, även de nordiska. Särskilda regler gäller för gränspendlare.

De gällande rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten (gäller 8 dec-31 jan 2022) finns på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Eftersom smittspridningen ökar för närvarande kan ytterligare restriktioner komma att införas framöver.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-12-17