Dags för krisberedskapsvecka!

Den 27 september-3 oktober är det dags för den årliga nationella krisberedskapsveckan! Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris – och syftet med veckan är att öka vår motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Varje människa är en viktig resurs i vårt lands samlade förmåga att möta olika hot.

Pandemin har lärt oss att vardagen snabbt kan vändas upp och ner, liksom hur mycket det betyder när vi ställer upp och hjälper vänner och grannar på olika sätt. Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egenberedskap.


Årets tema - demokrati

Årets tema är demokrati - Sverige firar ju 100 år av demokrati i år. Krisberedskapsveckan knyter an till att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Kampanjen uppmärksammar också våra skyddsvärden, exempelvis Sveriges frihet och självständighet, och hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar. Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.


Det är MSB tillsammans med Sveriges kommuner som står bakom kampanjveckan. Mer information finns på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På youtube kan du också se MSB:s filmer ”Rädd eller beredd?” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (tre delar).

Följ oss gärna på kommunens Facebook och Instagram där vi publicerar inslag under veckan.


Program i Arvika kommun

Biblioteket i Arvika

Tisdag 28 september kl 11.00-17.00
Passa på att prata med våra säkerhetssamordnare och ställa dina frågor!

Tisdag 28 spetember kl 17.30-18.30
Föreläsning i hörsalen. Kommunens säkerhetssamordning berättar om krisberedskap och desinformation. Passa på att lära dig mer om krisberedskap och ställa frågor!

Hela veckan på biblioteket:

  • Tipspromenad kring krisberedskap med priser.
  • Teckningsaktivitet för barn. Rita och måla vad du helst vill ha med dig i krisberedskapslådan. Teckningarna kommer att sättas upp i biblioteket.
  • Monter, informationsmaterial samt boktips finns på plats.

Torget, Arvika

Lördag 2 oktober kl 9.00-15.00
Civilförsvarsförbundet och FRG (Frivilliga Resursgruppen) kommer finnas på torget under lördagens torghandel. De informerar om krisberedskap och hemberedskap och säljer också vissa produkter som kan användas vid kris.

ungdomar som håller händer, sedda bakifrån med ett grönt fält i bakgrunden

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-09-24