Arvika och Eda ger små butiker chansen

Arvika och Eda har valt att förändra sin upphandling av varor till kommunens kök. Anledningen var en önskan från kommunpolitiken att förbättra näringslivsklimatet och att i större grad dela upp olika upphandlingar, för att göra det möjligt för lokala leverantörer att vara med och lämna anbud. Det fanns även önskemål från personalen som arbetar i kommunens olika kök.

– När vi tittade på den offentliga maten var det tydligt att flera förskolor, fritidshem och gruppboenden var små och egentligen inte hade användning av de storpack som grossisterna levererade. Det tog tid att ta emot och dela upp leveranserna och ofta behövde de ändå komplettera med varor från den lokala butiken. Vissa ville hellre handla i vanliga butiker än av grossist, säger Charlotte Olsson som är upphandlingschef i Arvika/Eda.

Genom att skilja på små- och storkök när kommunen upphandlade varor kunde fler vara med och lämna anbud. I några fall vann den lokala butiken upphandlingen. Egentligen är det en helt vanlig upphandlingsprocess där de noggrant har tittat på behoven och på vad marknaden kunde erbjuda.

– De flesta varor är lite dyrare i den lokala butiken än hos grossisten. Men vinsten för småkök som lagar få portioner och har små lagringsutrymmen är att de nu får tätare och mer anpassade leveranser. De kan lättare anpassa och variera maten efter behov och färre varor går till svinn med mindre förpackningar. Dessutom slipper de nu helt stora fordon inne på gårdarna, säger Charlotte Olsson.

grönsaker

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2022-09-23