Årets julbelysning i centrum

Nu är det klart med årets julbelysning i centrum. Det blir julbelysning i centrala Arvika mellan första advent och tjugondag Knut, men i något mindre omfattning än tidigare år för att bidra till samhällets behov av minskad elanvändning och föregå med gott exempel, samtidigt som kommunen tar hänsyn till ökade elpriser och värnar julstämningen och tryggheten i Arvika.

– Med årets något minskade julbelysning i centrum bidrar vi till att minska elanvändningen i samhället lite och föregår med gott exempel samtidigt som vi värnar om julstämningen, gemenskapen och tryggheten som julbelysningen skapar i samhället, säger kommundirektör Hans Karlsson.

Även detta år kommer alltså julbelysningen i centrala Arvika bestå av ljusdekorationer över Torggatan, Kyrkogatan och Storgatan, några belysta träd samt julgranar. Det kommer vara julgranar både i centrum och på landsbygd i anslutning till kommunens skolor och boenden. Belysningen som används har LED-lampor. För att minska elanvändningen lite kortas antalet dagar som belysningen är tänd och antalet belysta träd kommer vara lite färre än tidigare. Kommunen kommer även minska julbelysningen i sina egna lokaler. Där blir det julbelysning i entréer och offentliga utrymmen samt i bostäder men inte på kontorsrum.

Behovet av att minska elanvändningen kommer från Energimyndigheten som har uppmanat privatpersoner, företag och organisationer att gemensamt minska användningen av el i Sverige för att dämpa elkostnaderna, minska risken för elbrist i vinter och visa solidaritet med våra grannländer.

Till bakgrunden hör också att Arvika kommun ingår ett nytt elavtal från den 1 januari 2023 som kommer innebära högre elkostnader än tidigare. Därför har förvaltningen och de kommunala bolagen fått i uppdrag att inventera vilka möjligheter det finns till besparing av elenergi, minskning av eleffektuttag och utjämning av effektuttag över dygnet. Inventeringen pågår för förvaltning och bolag.

skärmbassänger i vattnet

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2022-11-11