2020-04-29

Annorlunda Valborg i år

Valborgsmässoafton blir ett annorlunda firande i år, på grund av spridningen av covid-19. Vi måste alla hjälpas åt att bromsa smittspridningen och det innebär att vi undviker resor över landet, trängsel, folksamlingar och fester.

Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer och det är också olämpligt med större bjudningar, även om de hålls i hemmet. Samlas vi utomhus ska vi inte vara för många på samma plats och det behöver vara glest mellan människorna.

Fortsatt gäller att den som känner sig minsta förkyld ska hålla sig undan andra helt och hållet och att alla som fyllt 70 år ska begränsa sina nära kontakter.

Första maj blir sig inte heller likt, då inga demonstrationstillstånd ges för fler än 50 personer. Detsamma gäller andra högtider under våren. Moskéerna har tagit sitt ansvar och håller stängt under ramadan, precis som kyrkorna gjorde under påsken och synagogorna under pesach.

– Det är allas vårt ansvar att se till att skydda oss själva och varandra från smitta, och vi behöver särskilt skydda alla som är 70 år och äldre och andra som löper större risk att få allvarlig sjukdom, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Mer information om covid-19 och hur du kan skydda dig och andra från smittspridning finns på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För information om inställda majbrasor kontaktar du ansvarig arrangör.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-04-29