Allvarligt läge i Värmland - nya tillfälliga restriktioner

Under de senaste veckorna har smittspridningen ökat igen i Värmland, särskilt bland unga - men också bland deras föräldrar. Orsaken till den ökande spridningen är dels att den så kallade indiska mutationen (deltavarianten) har börjat spridas i samhället, dels att vi blivit sämre på att följa rekommendationerna.

Från Smittskydd Värmland är man mycket oroad och därför införs tillfälliga lokala rekommendationer i Värmland under tiden 11-27 juni:

  • Cuper och läger, inklusive dagläger och kollo pausas till efter den 27 juni.
  • Enstaka matcher och tävlingar genomförs endast lokalt.
  • Deltagare från andra regioner bör undvika att delta i matcher och cuper i Värmland.
  • Träningar där deltagarna mixas i grupper ska undvikas.
  • Regler för vaccinerade kontakter ändras i Värmland: Tidigare räknades man som att man hade ett gott skydd när man tagit en vaccindos för tre veckor sedan, men nu ska man ha tagit två doser för minst två veckor sedan för att ses som "vaccinerad".
  • Föräldrar ska följa de regler som finns kring transporter och åskådare vid föreningsverksamhet.
  • Det är viktigt att man tar vaccindos 2.

Pandemin är inte över och rekommendationerna gäller fortfarande. Även för dig som är vaccinerad - du kan fortfarande sprida smittan (och också själv bli sjuk i sällsynta fall). Den indiska mutationen är mer smittsam än det virus vi tidigare haft att göra med och man blir sjukare. Det är därför extra viktigt att ta sin andra dos.

Följ de råd som gäller till exempel för avslutningar i skolan eller på jobbet, liksom inom föreningsverksamhet. Ordna inte fysiska sammankomster, handla ensam och kom ensam till barnets tävlingar och matcher, undvik trängsel på badplatser och i parker. Testa dig vid symptom och stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk - framför allt, håll avstånd!

Under Smittskydd Värmlands presskonferens den 9 juni underströk landshövding Georg Andrén det allvarliga läget:

- "Vi har ökat kontaktytorna, och nu behöver vi göra en rejäl kraftansträngning. Vi som vuxna måste nu ta ett stort ansvar. Jag vill rikta mig till scouter, läger, kyrkan, föreningar - att ni pausar den verksamhet ni har planerat."

Svar på dina frågor

Folkhälsomyndigheten får många frågor kring bland annat rekommendationer, resande, fester och vaccinering. På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om vad som gäller, länkarna hittar du nedan.

Tänk på att Smittskydd Värmlands skärpta restriktioner gäller framför Folkhälsomyndighetens anvisningar under tiden 11-27 juni.

Smittsäkra läger och cuper Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Max antal personer vid olika evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om resor, fester, vaccination, tester och mycket annat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Har ditt barn e-legitimation?

Om ditt barn fyllt 13 år är det bra om han eller hon har en giltig e-legitimation för att själv kunna boka tid för provtagning om det skulle behövas. 1177.se har mer information om bokning för provtagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-06-09