Lyssna på sidan Lyssna

Företagets vattentäkt

Ett livsmedelsföretag som har en egen vattentäkt är även skyldig att säkerställa vattnets kvalitet. Vilka krav som ställs på vattnet beror på till vad det används.

Ett vatten omfattas av dricksvattenföreskrifterna:

  • Om en livsmedelsverksamhet använder vattnet från en egen brunn vid beredning av livsmedlen så att det vid dålig kvalitet kan påverka livsmedlen negativt.
  • Om anläggningen på något sätt, exempelvis vid servering eller genom att tillhandahålla muggar i toalettutrymmen, serverar vatten till allmänheten.

Dricksvatten ska vara hälsosamt och rent, vilket betyder att det ska uppfylla kraven som finns i dricksvattenföreskrifterna.

I de fall vattnet endast används för diskning, städning och inte i direkt samband med livsmedel, ställs lägre krav på att vattnet. Det ska dock vara tjänligt.

Vilka krav som gäller för vatten i samband med hantering, bearbetning och behandling är inte desamma på alla ställen, utan en bedömning görs från fall till fall. Det är dock livsmedelsföretagarens ansvar att redovisa hanteringen och komma med förslag till hur vattnet ska kontrolleras och dess kvalitet säkerställas. Oavsett användningsområde ska kontrollen av den egna brunnen och vattnet redovisas i egenkontrollprogrammet.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2015-09-17
Kontakta oss