Lyssna på sidan Lyssna
2017-11-29

Wifi i förskola och äldreboende

När kommunens fibernät byggs ut ansluts inte bara villor, utan också kommunala verksamheter runt om i kommunen. Med den det snabba fibernätet på plats istället för ADSL finns också möjligheter att bygga upp effektiva wifi-nät (trådlösa nät) i kommunala byggnader. Arvika kommun satsar på digitalisering och har valt att centralt stötta sådan utveckling.

Förskolor uppkopplade december 2017

Kommunens skolor har länge varit uppkopplade med trådlösa nätverk, men källan har inte alltid varit snabba fiberuppkopplingar utan långsammare lösningar. Nu är planen att alla skolor i kommunen ska ha fått tillgång till fiber i augusti 2018 och arbetet pågår för fullt. Inte nog med det - redan vid årsskiftet ska alla förskolor ha fått ett trådlöst nätverk som barn och personal på förskolan kan använda sig av. Flera förskolor är redan klara, som Lönneberga i Glava, Ängsgården i Jössefors, Ekan I Fiskevik, Lyan i Gunnarskog, Dragspelet, Lergöken och Lyran.

Digitaliseringen i förskolan har utgångspunkten i statliga direktiv, liksom kommunens nyligen antagna "Digitaliseringsplan för förskolan" - de uppkopplade nätverken är fundamentet för att digitaliseringen ska verklighet. Med digitaliseringen underlättas det administrativa arbetet för personalen, kommunikationen mellan föräldrar och förskolan förbättras och det blir helt andra möjligheter för det pedagogiska arbetet, när det går att använda även digitala redskap i förskolan.

Föräldrar till barn i förskolan har efterlyst digitala lösningar under många år och barnen som använder sig av internet blir samtidigt också allt yngre. Redan vid två års ålder har 79 % av svenska barn börjat använda internet hemma och över hälften av barnen som är tre år och äldre är dagliga användare. Dagens barn behöver bli digitala medborgare tidigt.

Wifi till äldreboendena

Även kommunens seniorer vill vara digitala. Många brukare på kommunens äldreboenden har familj och vänner som inte bor i närheten och de vill kunna fortsätt kommunicera via e-post, Skype, Face Time och liknande, precis som de gjorde när brukaren bodde i ordinärt boende. Det finns starka önskemål kring uppkoppling, både från brukarna själva och de anhöriga.

Läsplattor för aktivering på boendena - spel, musik, frågesporter, teman/traditioner - är en nyhet som just nu är på väg ut till boendena. Också dessa behöver nå nätet.

Tester med wifi har pågått under en tid på Västängsgården i Arvika och alla särskilda boenden ska ha fått sin wifi-lösning under 2018-2019. Det kommer att bli ett nät som personalen behöver i sitt dagliga arbete och ett annat nät för brukarna på boendet.

För personalen på de särskilda boendena skulle ett wifi-nät också betyda att en del manuellt extraarbete kan sparas in, till exempel kan man skriva en genomförandeplan tillsammans med brukaren direkt på platta eller bärbar dator. Vård och omsorg har också påbörjat arbetet med att införa digital signering av läkemedel - via platta eller mobil.

Trygghetskameror och elektroniska lås

För övrigt är det många andra digitala tjänster som införs just nu inom Vård och omsorg.

För den som vill finns möjlighet att få tillsyn via en trygghetskamera i sitt boende, både under dagtid och på natten. Att få sova ostört är viktigt för alla och en god nattsömn gör att man orkar mer på dagarna. Tester pågår också med tillsynskameror i korridorerna på boenden nattetid för att öka säkerheten för de boende.

Elektroniska lås till lägenheterna, typ hotellås, är en annan nyhet. Med en sensortag på sig som automatiskt öppnar lägenhetsdörren är det bara brukaren som kan ta sig in i sin lägenhet. Det ger trygghet i boendet.

wifisymbol

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2017-11-29