Lyssna på sidan Lyssna
2017-09-05

Försvarsmaktsövningen Aurora 17

Under september kan det bli lite extra bullrigt i luften och uniformerad personal kan synas lite här och där i länet. Anledningen är den nationella försvarsmaktsövningen Aurora 17. Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Övningsområdet är hela Sverige, men främst berörs Mälardalen och Stockholm, området på och runt Gotland samt Göteborgsområdet.

Värmland berörs i mindre omfattning, främst genom transporter genom länet. Det kan därför, vid enstaka tillfällen, uppstå störningar för ordinarie trafik. Buller från flygaktivitet och lågt flygande flygfarkoster kan förekomma i delar av Värmland. Hemvärn och bevakningsförband, liksom både svensk och utländsk militär, kan vara synlig i länet.

Vad är Aurora 17?

För att öka den militära förmågan kommer Försvarsmakten under september att genomföra försvarsmaktsövningen Aurora 17. Det är en nationell övning som bygger ett starkare försvar, där samtliga stridskrafter deltar, och som ökar den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige.

Aurora 17 är den första och största försvarsmaktsövningen i sitt slag på mer än 20 år. Samtliga militära stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kommer att delta. Förband i hela Sverige berörs. Dessutom deltar militära förband från andra länder, något som både bygger gemensam säkerhet och ökar den svenska operativa förmågan. Flera civila myndigheter deltar också.

Länsstyrelsen Värmland deltar i Aurora 17 och följer de aktiviteter som genomförs i länet.

Mer information om övningen finns på Försvarsmaktens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

soldat och helikopter

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2017-09-05