Lyssna på sidan Lyssna

Rengöring

Disk

Det mest energisnåla sättet att diska är att använda en modern maskin med låg energiförbrukning och att ansluta den till kallvattenkranen. Välj gärna maskindiskmedel som är miljömärkt. Diska alltid med full maskin, uteslut torkmomentet och undvik spolglansmedel.

Handdiskar du, så välj även då miljömärkta diskmedel. Undvik att skölja under rinnande vatten. 

Fläckborttagning

Särskilda fläckborttagningsmedel innehåller ofta ämnen som är farliga för miljön och bör undvikas om det går. Vanliga smutsfläckar går lättare bort om du blötlägger tyget så att fläcken får lösas upp något, innan tyget läggs i tvättmaskinen. Det går också bra om du mjukar upp fläcken med några droppar glycerin före tvätten. 

Miljövänlig fläckborttagning

En del fläckar går inte bort lika lätt, men för dessa finns en hel del miljövänliga metoder som man kan ta till. Tänk dock på att prova på en bit tyg som inte syns så att du ser om tyget tål metoden.

Här är några alternativ om du vill ta bort olika typer av fläckar med miljövänliga metoder;

Blod - fukta med vatten, salta och tvätta sedan i kallt vatten.
Bläck - tvätta i vatten med T-röd eller citronsyra.
Bär - doppa i kokande vatten, i mjölk eller i lite ättiksvatten.
Choklad - gnid in med såpa eller mjölk före tvätt.
Fett - strö på potatismjöl, låt ligga över natten och tvätta sedan i varmt tvålvatten.
Frukt - blöt med citronsyralösning (en halv tesked citronsyra per deciliter vatten).
Gräs - använd ren sprit till vita kläder, annars T-Röd.
Kaffe - färska fläckar tvättas i kallt vatten.
Kåda - tas bort med sprit.
Mjölk - tas bort med kallt vatten eller tvålvatten.
Mögel - lägg i filmjölk i några dygn.
Olja - gnid in fläcken med smör innan du tvättar plagget i tvålvatten.
Rost - koncentrerad vinsyra eller citronsyralösning.
Socker - varmt vatten eller vichyvatten.
Stearin - stoppa in tyget i frysen och bryt sedan bort stearinet.
Te - doppa i kokande vatten eller tvätta i mjölk.
Vin - strö salt på rött vin, är vinet vitt tvättar du i kallt vatten.
Ägg - kallt vatten.
Öl - tvålvatten.

Städning

En del av de kemikalier du använder i hemmet sprids i luften och därför är det sannolikt att du kommer att andas in en del av dem! Här kommer några tips på bättre alternativ för städning än kemikalier:

Dammsugaren är ett bra alternativ och särskilt då centraldammsugaren, eftersom den inte blåser ut luft där du håller på att dammsuga (då virvlar mindre damm upp). Använder du dammsugaren ofta, kan du minska användningen av rengöringsmedel.

Om du tänker på att torka bort en fläck direkt efter att den uppstått, behövs sällan starka medel. Om du ändå skulle behöva använda rengöringsmedel, försök använda sådana som är miljömärkta. Såpa och miljöanpassade diskmedel kan användas till nästan all rengöring. Såpa går till exempel att använda för ugnsrengöring (skura ugnen med såpa, värm den till 100 grader, låt den svalna och torka sedan ur). Kakel kan också rengöras med såpa eller handdiskmedel - skrubba med en vit skrubbsvamp.

Ska du dammtorka, så är mirakeltrasan ett bra alternativ. Den kan faktiskt användas till de flesta städmoment som förekommer i ett hem och med en sådan i handen kan du förstås minska kemikalieförbrukningen rejält.

Toaletten kan göras ren med hushållsättika (24 %) eller med vin- eller citronsyra.

Kaffebryggaren kan avkalkas med citronsyra eller hushållsättika. Tekoppar blir fina igen om du gnider dem med salt, citronsyra, vinsyra eller ättiksprit.

Kopparföremål kan putsas med en blandning av ättika, salt och vatten. Ett annat alternativ är att blanda citron- eller vinsyra och två matskedar tvättmedel med en liter kokande vatten i en rostfri bunke. Låt föremålen ligga ett par minuter, skölj och torka.

Följer du tipsen, så slipper du andas in en hel del rengöringsmedel - använd inte kraftigare medel än vad fläcken kräver!

Tvätta kläder

Välj tvättmedel för varje sorts tvätt, så undviker du onödiga kemikalier. Till kulörtvätt går det till exempel bra att använda kulörtvättmedel utan blekmedel. Till fläckad tvätt och vittvätt kan ett miljövänligt blekmedel tillsättas eller så kan du använda ett vittvättmedel som redan från början innehåller ett miljövänligt blekmedel.

Överdosera inte utan dosera efter vattnets hårdhet. Det kommunala vattnet i vår kommun är mjukt - med undantag för Hillringsberg, Glava och Klässbol som alla har medelhårt vatten. Undvik sköljmedel.

Tvätta med full maskin, använd gärna sparprogram och välj så låg vattentemperatur som möjligt. Nya plagg bör du dock tvätta exakt efter skötselråden, för att färgen ska stabiliseras. Använd torkskåp och torktumlare bara om du inte kan torka tvätten utomhus eller i rumstemperatur. Centrifugerar du väl, så torkar tvätten fortare. Undvik att köpa kläder och textilier som kräver kemtvätt eller kläder som måste tvättas separat. Alla textilier ska vara försedda med skötselråd, läs dem före köp.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2015-01-15
Kontakta oss
 • 19. Planering och utveckling
 • 671 81 Arvika
 • Besöksadress Östra Esplanaden 5

 • Stina Dahlblom
 • Miljöutvecklare
 • Tfn 0570-826 36
 • Mobil 073-270 78 83

 • Arvika Fastighets AB
 • 11. Teknisk stab
 • Besöksadress Östra Esplanaden 5

 • Robin Wikman
 • Energi- och klimatrådgivare
 • Tfn 0570-816 00 vx
 • Tfn tid tis, tors 8.00-12.00