Lyssna på sidan Lyssna

Frågor och svar om fjärrvärme

Hur läser jag av min mätare?
I din fjärrvärmecentral finns en mätare med en display på. På den ska det stå aktuell ställning för antal MWh. Står det ingenting tänder du displayen genom att trycka på den knapp som sitter bredvid displayen. Trycker du en gång till kommer mängden kubik fram.


Vad kostar det att installera fjärrvärme?
Jämfört med andra värmeslag är priset för en installation ofta lägre. Skicka en intresseanmälan eller ring Thomas Malmstedt, tfn 070-320 89 05, så får du ett prisförslag.

Vad blir min årsavgift?
Det beror på din förbrukning. Kostnad för en villa/småhus som förbrukar 20.000 kWh blir 20.115 kr inkl moms (2017).

Jag funderar på att sälja huset, hur ska jag göra då?
Du som säljare är skyldig att informera köparen om det befintliga fjärrvärmeavtalet, samt även informera vår kundtjänst.

Jag har beställt fjärrvärme, när blir jag ansluten?
Vi skickar ut en detaljerad tidsplan någon månad innan vi börjar gräva, där framgår det på ett ungefär när ditt hus blir anslutet.

Är min beställning bindande?
Ja, beställningen är bindande.

Gräver ni för fjärrvärme året runt?
Nej, vi gräver i regel under den tjälfria perioden vilket vanligtvis är från maj till november.

Hur lång tid tar installationen av fjärrvärme till mitt hus?
Från den dagen vi börjar gräva vid just ditt hus tar det i regel ungefär två till tre veckor för att allt ska vara installerat och driftsatt.  Återställning av markytor görs så snart som möjligt, beroende på årstid.

Hur sätts priserna?
Fjärrvärme uppfattas normalt som mycket prisvärt i jämförelse med andra uppvärmningsalternativ som el eller olja. Priset kan variera mellan olika fjärrvärmeföretag. Anledningen är bland annat att man använder olika bränslen och att markförhållandena, där man lägger ner rören, kan variera mycket mellan olika platser.

Hur ekonomisk är fjärrvärme i jämförelse med andra sätt att värma sitt hus?
Priset på fjärrvärme har utvecklats i lägre takt än alternativen. Eftersom fjärrvärmeverken är flexibla och kan utnyttja olika bränslen beroende på pris och tillgång kommer prisnivån att förbli attraktiv i förhållande till andra uppvärmningsformer.

Binder man sig till fjärrvärme?
Du är aldrig bunden till ditt fjärrvärmeabonnemang. Det är fullt möjligt att när som helst säga upp ditt avtal. Normal uppsägningstid är tre månader. Fjärrvärmeföretaget arbetar för att ha en långsiktig relation till kunden eftersom företaget har gjort stora investeringar och inte kan sälja värmen till några andra än de som finns kring det lokala nätet. Kunderna kan däremot byta till en annan uppvärmningsform.

Får vi tillräckligt med varmvatten med fjärrvärme?
Ja, det räcker till exempel till flera jacuzzibad i följd. I fjärrvärmecentralen i huset produceras varmvatten omedelbart och kontinuerligt. Det innebär att tillgången på varmt vatten är nästan obegränsad. När du har fjärrvärme behöver du ingen varmvattenberedare. Din nya värmeväxlare har nästan obegränsad kapacitet.


Hur mycket tjänar miljön på att jag byter till fjärrvärme?
Miljön är den stora vinnaren. De flesta fjärrvärmeverk eldar i dag med biobränsle under mycket kontrollerade former. I många fall återvinns dessutom spillvärme från industrier samt energi ur avfall. Det innebär att vi utnyttjar resurser som annars skulle gå förlorade, samtidigt som klimatpåverkan till följd av bostadsuppvärmning minskar kraftigt.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2017-07-14
Kontakta oss
 • Arvika Teknik AB
 • 157. Fjärrvärme
 • 671 81 Arvika
 • Besöksadress Korpralsvägen 9

 • www.arvikateknik.selänk till annan webbplats

 • Thomas Malmstedt
 • Fjärrvärmechef
 • Mobil 070-320 89 05

 • Kundservice
 • Tfn 0570-843 14
 • Besöksadress Östra Esplanaden 5

 • Felanmälan dygnet runt
 • 070-344 55 06